Sistemul electronic central de informații de plată (CESOP - Central Electronic System of Payment information)
La 18 februarie 2020, Consiliul a adoptat un pachet legislativ prin care să solicite prestatorilor de servicii de plată să transmită informații privind plățile transfrontaliere provenite din Statele Membre și despre beneficiarul acestor plăți transfrontaliere. În cadrul acestui pachet, prestatorii de servicii de plată care oferă servicii de plată În UE vor trebui să monitorizeze beneficiarii plăţilor transfrontaliere şi să transmită informaţii despre cei care primesc mai mult de 25 de plăţi transfrontaliere pe trimestru către administraţiile Statelor Membre.
Aceste informaţii vor fi apoi centralizate într-o bază de date europeană, Sistemul Electronic Central de informaţii de Plată (CESOP), unde vor fi stocate, agregate şi verificate cu alte baze de date europene. Toate informaţiile din CESOP vor fi apoi puse la dispoziţia experţilor antifraudă din Statele Membre prin intermediul unei reţele numite Eurofisc.
Obiectivul acestei noi măsuri este de a oferi autorităţilor fiscale ale Statelor Membre instrumentele adecvate pentru a detecta eventualele fraude în domeniul TVA în comerţul electronic efectuate de vânzători stabiliţi într-un alt Stat Membru sau într-o ţară terţă..
Noua obligaţie de raportare a prestatorilor de servicii de plată va intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2024. Pentru mai multe informații, contactați echipa CESOP la adresa de e-mail : cesop.ro@anaf.ro
1. Cui i se aplică obligaţia de raportare
"Prestatori de servicii" de plată înseamnă:
instituţiile de credit, categorie care cuprinde, de exemplu, băncile complet autorizate care sunt stabilite în Europa, precum şi sucursalele europene ale instituţiilor de credit care îşi au sediul central în afara UE şi care prestează servicii de plată;
instituţiile emitente de monedă electronică, categorie care cuprinde toţi prestatorii de servicii de plată care prestează servicii de plată în monedă electronică, de exemplu emitenţii de portofele electronice şi emitenţii de cupoane valorice (vouchere)/carduri electronice;
instituţiile de plată, categorie reziduală care poate cuprinde toate întreprinderile care prestează servicii de plată şi care nu îndeplinesc criteriile de includere în niciuna dintre celelalte categorii enumerate mai sus. Această categorie poate cuprinde întreprinderile care prestează servicii de plată, precum emiterea de carduri de credit/de debit, acceptarea operaţiunilor de plată, procesarea plăţilor, iniţierea plăţilor sau platformele, care prestează servicii de plată şi care acţionează atât pe seama plătitorului, cât şi pe seama beneficiarului plăţii etc.
instituţiile de virament poştal care prestează servicii de plată.
2. Servicii de plată vizate
Sunt supuşi obligaţiei de raportare numai prestatorii de servicii de plată care prestează următoarele servicii de plată:
executarea de operaţiuni de plată şi de transferuri de fonduri în conturi de plăţi;
executarea de operaţiuni de plată acoperite de o linie de credit;
emiterea de instrumente de plată şi acceptarea de operaţiuni de plată;
instituţiile de virament poştal care prestează servicii de plată.
Nu sunt supuşi, aşadar, obligaţiei de raportare prestatorii de servicii de plată care prestează servicii legate de funcţionarea unui cont de plăţi, servicii de plasare şi retragere de numerar, servicii de iniţiere a plăţilor şi servicii de informare cu privire la conturi. Motivul acestei excluderi este că respectivele tipuri de servicii fie nu se referă la executarea de operaţiuni de plată, fie ar furniza informaţii care sunt deja furnizate de ceilalţi prestatori de servicii de plată implicaţi în operaţiuni de plată.
3. Monitorizarea şi declanşarea obligaţiei de raportare
Există trei cerinţe care trebuie îndeplinite pentru declanşarea obligaţiei de raportare a unui prestator de servicii de plată (entitatea raportoare):
entitatea raportoare trebuie să fie un prestator de servicii de plată, astfel cum este definit la articolul 243a punctul 1 din Directiva 2006/112/CE (punctul 1);
entitatea raportoare trebuie să presteze servicii de plată, astfel cum sunt definite la articolul 243a punctul 2 din Directiva 2006/112/CE (punctul 2);
entitatea raportoare trebuie să fie implicată în procesarea unei plăţi, astfel cum este definită la articolul 243a punctul 3 din Directiva 2006/112/CE, dintre un plătitor şi un beneficiar al plăţii, în cazul în care plătitorul se află într-un stat membru, iar beneficiarul plăţii se află într-un alt stat membru, pe un teritoriu terţ sau într-o ţară terţă.
Când sunt îndeplinite condiţiile de mai sus plata intră în domeniul de aplicare al obligaţiei de raportare. Ea nu este însă raportată decât dacă sunt îndeplinite două condiţii suplimentare, ceea ce se stabileşte pe baza unui test de monitorizare efectuat de prestatorii de servicii de plată.
Aceste două condiţii suplimentare sunt următoarele:
plata raportată trebuie să fie o plată transfrontalieră şi
prestatorul de servicii de plată care prestează servicii de plată într-un stat membru trebuie să execute în statul membru respectiv cel puţin 25 de plăţi transfrontaliere pe trimestru către un singur beneficiar al plăţilor, pentru a se declanşa obligaţia de raportare.
4. Termenele de depunere
Întrucât declararea datelor se va efectua trimestrial, prima transmitere se va realiza în aprilie 2024. Termene limită de raportare pentru prestatorii de servicii de plată:
30 aprilie Perioada 1 (ianuarie-martie)
31 iulie Perioada a 2-a (aprilie-iunie)
31 octombrie Perioada a 3-a (iulie-septembrie)
31 ianuarie Perioada a 4-a (octombrie-decembrie)
5. Formularul de depunere şi validarea datelor referitoare la plăţi
Aceste date trebuie transmise cu ajutorul unui formular XML standard.
Prestatorii de servicii de plată ar trebui să valideze mesajul de plată înainte de a-l transmite administraţiei fiscale naţionale în conformitate cu anexa la regulamentul de punere în aplicare. în acest sens, ei ar trebui să verifice atât schema XML ("XSD"), cât şi regulile comerciale, pentru a se asigura că erorile sunt detectate cât mai devreme posibil în cadrul procesului.
Dacă nu se respectă XSD (rezultatul validării este negativ), se respinge întregul fişier, iar prestatorul de servicii de plată trebuie să retransmită întregul fişier. Mesajul de validare trimis prestatorului de servicii de plată de către administraţia fiscală utilizează aceeaşi schemă XML cu cea utilizată de CESOP pentru mesajul de validare.
6. BAZA LEGALĂ EU
DIRECTIVA (UE) 2020/284 A CONSILIULUI din 18 februarie 2020 de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce priveşte introducerea anumitor cerinţe pentru prestatorii de servicii de plată - disponibil în limba română
REGULAMENTUL (UE) 2020/283 AL CONSILIULUI din 18 februarie 2020 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 904/2010 în ceea ce priveşte măsurile de consolidare a cooperării administrative în vederea combaterii fraudei în domeniul taxei pe valoarea adăugată - disponibil în limba română
REGULAMENTUL DE PUNERE îN APLICARE (UE) 2022/1504 AL COMISIEI-din 6 aprilie 2022 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 904/2010 al Consiliului în ceea ce priveşte crearea unui sistem electronic central de informaţii referitoare la plăţi (CESOP) pentru combaterea fraudei în domeniul TVA - disponibil în limba română
7. BAZA LEGALĂ ROMÂNIA
Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal - se află în proces de (re)avizare interministerială, constând în transpunerea Directivei (UE) 2020/284 a Consiliului din 18 februarie 2020 de modificare a Directivei 2006/112/CE ("Directiva TVA") în ceea ce priveşte introducerea anumitor cerinţe pentru prestatorii de servicii de plată.
Prin Legea 33/2024 (în limba română şi în limba engleză) a fost transpusă Directiva (UE) 2020/284 a Consiliului din 18 februarie 2020 de modificare a Directivei 2006/112/CE ("Directiva TVA") în ceea ce privește introducerea anumitor cerințe pentru prestatorii de servicii de plată. OPANAF-ul privind procedura de punerea la dispoziție a evidențelor, prevăzut la art. 6, alin. (8) din Legea 33/2024 este în curs de aprobare.
Ordinul nr. 825/2024 (în limba română şi în limba engleză) pentru aprobarea procedurii de punere în aplicare a prevederilor art. 321^2 alin. (7) lit. b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal,cu modificările şi completările ulterioare şi pentru aprobarea modelului şi conținutului formularului (396) "Declarație informativă privind plățile transfrontaliere efectuate de prestatorii de servicii de plată "
OPANAF 6508 (în limba română şi în limba engleză) pentru aprobarea modelului şi conținutului formularului (709) "Cerere de înregistrare pentru prestatorii de servicii de plată care nu au rezidență fiscală în România şi cărora li se aplică obligația prevăzută la art. 3212 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal"
8. DOCUMENTAŢIE
Modele orientative după ghidurile puse la dispoziţie de către Comisia Europeană plăţi - varianta în limba engleză
Orientări pentru raportarea datelor referitoare la plăţi provenite de la prestatori de servicii de plată şi trănsmiterea în Sistemul electronic central de informatii referitoare la plăţi (CESOP) - Guidelines for reporting _V1.1_23.11.23 - disponibil în limba engleză
Întrebări şi răspunsuri versiunea 23.11.2023- Questions&Answers versiunea 23.11.2023 - disponibil în limba romană
În colaborare cu părțile interesate implicate, Comisia Europeană a elaborat o listă de întrebări uzuale pe baza întrebărilor pe care DG TAXUD le-a primit de la furnizorii de servicii de plată și de la autoritățile statelor membre. DG TAXUD a grupat întrebările în funcție de subiect, iar răspunsurile au fost elaborate în colaborare cu Grupul de experți CESOP, compus din reprezentanți ai autorităților statelor membre și ai furnizorilor de servicii de plată. Scopul acestui document este de a completa Ghidul CESOP cu o serie de întrebări și răspunsuri legate de CESOP. Acesta oferă informații practice și explicații cu privire la raportarea datelor de plată de către furnizorii de servicii de plată și la colectarea acestora de către statele membre. Ele nu au valoare juridică și servesc doar la clarificarea aspectelor legate de obligația legală, fără a fi împotriva acesteia. Acest document se dorește a fi permanent actualizat și, prin urmare, conținutul urmează să fie modificat. Comentariile/solicitările de modificări/adăugări ale părților interesate sunt binevenite și vor fi luate în considerare pentru publicarea unei noi versiuni, acolo unde este cazul.
Manual XSD user guide v4.8(related links) disponibil în limba engleza